Medicina preventiva
Deparazitarea externa
Parazitii externi ai animalelor de companie pot fi un cosmar pentru intreaga familie. Pe langa disconfortul pe care il creeaza animalului parazitat, puricii, tantarii si capusele pot fi gazdele si vectorii unor microorganisme foarte periculoase, precum: Babesia, Mycoplasma, Ehrlichia, Anaplasma, Dirofilaria, Borrelia.
Modalitatile de deparazitare externa sunt specifice fiecarei specii si varste. Discuta cu medicul tau veterinar despre metoda optima pentru deparazitarea companionului tau.
Deparazitarea interna
Cei mai cunoscuti paraziti interni ai animalelor sunt parazitii intestinali, insa acestia nu sunt singurii ce pot crea probleme de sanatate animalutelor noastre. Asemeni parazitilor externi, parazitii interni au potential zoonotic (transmitere la alte specii, inclusiv om).
Deparazitarea interna este obligatorie inainte de vaccinarea animalelor, insa frecventa deparazitarilor pe parcursul anului va fi stabilita de catre medicul veterinar.
Vaccinarea
Vaccinarea este cea mai buna metoda de prevenire a unor boli infecto-contagioase ale animalelor de companie, boli ce au de multe ori potential letal.
Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice care declanseaza raspunsul imun. Altfel spus, vaccinul aduce in contact organismul cu agentul patogen, care este atenuat sau inactivat, in urma acestuia formandu-se anticorpi specifici care la un viitor contact cu patogenul respectiv il vor recunoaste si il vor neutraliza.
Pentru ca animalutul tau sa creasca sanatos vino cu el la un control medical veterinar si vaccineaza-l inca din primele luni de viata.