top of page

Schimbari legislative privind identificarea, detinerea si circulatia cainilor cu stapan

 

 

     In urma schimbarilor legislative care au avut loc in acest domeniu, iata in cele ce urmeaza cateva informatii foarte importante pentru detinatorii de caini de companie:

 

     Campania de identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân a inceput sâmbătă, 15 martie 2014, proprietarii animalelor având posibilitatea identificării și înregistrării lor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) până la data de 1 ianuarie 2015. In vederea inregistrarii, fiecare proprietar va trebui sa se adreseze medicului veterinar, dupa cum urmeaza:

  • pentru cateii nou-nascuti, în maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora ;

  • pentru câinii adulți cu proprietar — până la data de 1 ianuarie 2015 si înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a lor și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei;

  • pentru câinii proveniți din adăposturile publice — în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul

     

     Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la cabinetele veterinare (operatorii Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân), respectiv în maximum cinci zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

 

Ce trebuie sa faceti dumneavoastra, ca stapan:

 

  • Pentru înregistrarea câinilor, trebuie sa prezentati la medicul veterinar, operator al RECS, documentele și informațiile de identificare necesare și sa solicitati identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, si preschimbarea carnetului de sanatate. Daca ati efectuat identificarea cainelui, înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ, cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 el va fi identificat, înregistraț și se va emite un nou carnet de sănătate, conform prezentelor norme.

  • Sa notificati medicul veterinar, în termen de șapte zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație sau moarte. In legislație există sancțiuni cu amenzi între 2.000 și 10.000 de lei pentru proprietarii care nu își înregistrează câinii. De asemenea, există obligativitatea ca toți cei care au câine de rasă comună să îi sterilizeze și să îi identifice.

  • Totodata, proprietarii care scot cainele la plimbare, pe langa lesa si botnita, vor trebui sa aibe asupra lor si carnetul de sanatate al animalului la zi. Dacă proprietarul nu i-a scos niciodată carnet de sănătate câinelui, acesta riscă o amendă între 2000 şi 10.000 de lei.

 

Avantajele inregistrarii in RECS :

Pe langa faptul ca este obligatorie prin lege, identificarea cainilor si inregistrarea lor in Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, prezinta urmatoarele avantaje :

 

-In cazul in care un caine este pierdut, si acesta este gasit, se usureaza identificarea stapanului ;

-In cazul in care cainele este furat, la prima vizita la medicul veterinar, acesta poate vedea si contacta proprietarul de drept al cainelui.

-In cazul abandonului, proprietarii pot fi identificati si trasi la raspundere.

bottom of page